Shrani ta recept med priljubljene v tvoj brskalnik (klikni)Shrani ta recept med priljubljene v tvoj brskalnik (klikni)


2 žlici oljčnega olja na dan izboljšata zdravje žil

Olivno-olje.com

Ameriški in Italjanski raziskovalci so v študiji dokazali, da že majhna zaužita količina ekstra deviškega oljčnega olja na dan izboljša endotelij žil.

Endotelij je skupina celic, ki gradi in predstavlja notranjost žil. Ker te celice ne delujejo pravilno in se povečujejo vnetja lahko to vodi do ateroskleroze arterij.

Raziskovalci srčnožilnih obolenj iz ameriške Mayo klinike in italijanske medicinske fakultete so izvedli študijo na 88 pacientih, ki so že imeli razvito zgodnjo aterosklerozo.

Vsi pacienti niso do sedaj nikoli uživali oljčnega olja. 52 od njih je uspešno zaključilo štiri mesece trajajočo randomizirano študijo.

Primerjali so učinke na endotelij dnevnega vnosa 30ml oljčnega olja pri eni skupini. Druga skupina pa je uživala 30ml oljčnega olja z dodatkom EGCG antioksidanta.

Po štirih mesecih so pri obeh skupinah odkrili izboljšanje funkcionalnosti endotelija. Razlike med skupinama pa ni bilo.

Z drugimi besedami je bilo oljčno olje enako učinkovito kot pa oljčno olje z dodatkom antioksidanta EGCG.

Zaključujejo, da je oljčno olje najbolj preprosta in najcenejša preventiva za izboljšanje stanja endotelija ter upočasnjevanja procesa nastanka ateroskleroze.