Shrani ta recept med priljubljene v tvoj brskalnik (klikni)Shrani ta recept med priljubljene v tvoj brskalnik (klikni)


Mediteranska dieta – ključ do bolj zdravega življenja in daljšega življenja

Olivno-olje.com

Rezultati Španske študije raziskovalcev iz univerz Las Palmas, Gran Canaria in Navarra, kjer so ugotavljali kako mediteranski način prehranjevanja (prevladovanje olivnega olja, zelenjave, sadja, začimb, rib in malo mesa…) vpliva na naše zdravje iz obeh perspektiv, tako psihične kot fizične.

Vprašalnik o načinu prehranjevanja, boleznih, kakovosti življenja in psihičnem elanu je izpolnilo 11.000 tisoč Špancev. Ugotavljali so tudi povezave med načinom prehranjevanja in prisotnimi boleznimi, kot so visok krvni tlak, sladkorna bolezen, debelost in koronarna srčna bolezen.

Podrobnejši rezultati študij so objavljeni v reviji (European Journal of Clinical Nutrition). Rezulati so pokazali, da so anketiranci, ki so se prehranjevali z mediteransko prehrano oz. dieto boljšega psihofizičnega zdravja&počutja, imeli manj kroničnih bolezni, predvsem pa je bilo manj debelosti in sladkorne bolezni.

V razpravi je bilo omenjenih še nekaj drugih študij, ki ravnotako ugotavljajo, da nas mediteranski način prehranjevanja ne ščiti le pred nekaterimi kroničnimi obolenji in zmanjšuje vnetja, ampak tudi omili in izboljša stanje pri tistih, ki določeno kronično bolezen že imajo.

Glede na to, da je olivno olje glavna sestavina mediteranske diete lahko zaključimo, da s svojo sestavo blagodejno učinkuje na naše psihofizično zdravje.

Vir: Adherence to the Mediterranean diet and quality of life in the S.U.N project, 2011