Shrani ta recept med priljubljene v tvoj brskalnik (klikni)Shrani ta recept med priljubljene v tvoj brskalnik (klikni)


Oljčno olje, mediteranska prehrana in zdravje

Olivno-olje.com

Znanje, zgodbe, recepti in različni načini uporabe oljčnega olja se že dolgo prenašajo iz generacije v generacijo.

Mediteranska ljudstva tradicionalno vsakodnevno uporabljajo ekstra deviško oljčno olje v prehrani za lajšanje manjših zdravstvenih tegob, nego kože in pri prebavnih motnjah.

Šele v zadnjem času pa na dan prihajajo rezultati raziskav o vplivih oljčnega olja na človeško zdravje.

Rezultati in povzetki večjih raziskav kažejo, da glavne pozitivne lastnosti uživanja ekstra deviškega oljčnega olja varujejo in ščitijo organizem pred:

–          Možgansko kapjo in srčnim infarktom

–          Sladkorno boleznijo

–          Nekaterimi vrstami raka

–          Debelostjo

–          Zvišanim holesterolom

Največja proizvajalka oljčnega olja na svetu je Španija. V številu raziskav in študij o oljčnem olju ravnotako vodi Španija.

Njihove univerze, raziskovalni centri, društva in inštituti pa nesebično delijo rezultate raziskav z vsemi ostalimi.

Opisali bomo nekaj glavnih raziskav in odkritij:

Študija, ki je potekala 28 let in jo je vodil profesor Edward Escrich iz medicinske fakultete v Barceloni dokazuje, da je pri tistih, ki so uživali ekstra deviško oljčno olje pojavnost raka dojke manjša. V kolikor pa se je rak razvil, so bile te oblike raka manj agresivne.

Predimedova makro študija v kateri so sedem let odkrivali učinke mediteranske diete na primarno preventivo kardiovaskularnih bolezni so ugotovili, da oljčno olje in ostale komponente mediteranske prehrane znižajo pojavnost sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka, depresije in srčnožilnih bolezni.

Slednje ugotovitve potrjuje tudi študija treh mest iz Francije v kateri pa se bodo v prihodnje osredotočili raziskovati povezave med oljčnim oljem in parkinsonovo boleznijo.

Jose Lopez Miranda iz univerze v Cordobi je prišel do pomembnega odkritja. Oljčno olje v našem telesu pozitivno učinkuje na žilni endotelij – notranje stene žil in žile varuje pred oksidativnimi spremembami ter zmanjšuje vnetne procese.

Vse raziskave zaključujejo , da so nadaljnje študije o oljčnem olju in mediteranski prehrani nadvse pomembne saj se odkriva in dokazuje vedno več pozitivnih vplivov na človeški organizem.

Raziskovalci poudarjajo, da je ekstra deviško oljčne olje zdravo predvsem v preventivi bolezni sodobne družbe in to je skrajni čas, da zamenjate vse nezdrave maščobe za zdrave (ekstra deviško oljčno olje).