Shrani ta recept med priljubljene v tvoj brskalnik (klikni)Shrani ta recept med priljubljene v tvoj brskalnik (klikni)


Osnove kuhanja in različne vrste oljčnega olja

Olivno-olje.com

Oljčno olje se uporablja že tisoče let v kuhinji in je temelj – kralj mediteranske prehrane – diete.

Olivno olje je vsestransko in s svojo edinstveno aromo osvaja svetovne kuhinje, ki ga do sedaj še niso uporabljale. V kolikor še ni osvojil vaše mu dajte priložnost. Zdravje in brbončice Vam bodo hvaležne.

Različna oljčna olja dopolnjujejo različno hrano in načine uporabe.

Oljčno olje uporabljamo v kuhinji predvsem za: kuho, peko, cvrtje, mariniranje, omake, kot začimbo in dressing za jedi.

Najbojše mesto pa najde na opečenem kruhu s česnom.

Vino? Vsem je poznano skorajda v detajle. Katero, kdaj, kako, itd.. Oljčno olje pa mislite, da je le eno in mu ne posvetimo dovolj pozornosti.

Predvsem pri izbiri, ko kupujete ‘poceni’ industrijska oljčna olja, ki so prazna z veliko pesticidi in z malo vsebnostjo antioksidantov, vitaminov ter encimov. Velikokrat zavajajoče etikete in estetske prozorne steklenice še ne pomenijo kvalitete in dobrega okusa.

Vedno kupujte oljčno olje od domačih slovenskih pridelovalcev s preverjenimi certifikati, katerih agencije poskrbijo za stalni nadzor pridelave&predelave.

Tako boste kupili resnično pravo ekstra deviško oljčno olje hladno stiskano v temnih steklenicah in pravilno skladiščeno.

Oljčno olje uporabljamo kot vino za različne namene, različne vrste hrane in priložnosti.

Močnega in robustnega okusa – ekstra deviška oljčna olja uporabljamo za pripravo rib, mesa, marinade in za zelenjavo močnih arom kot so npr. česen in paprike.

Oljčna olja srednje intenzitete so primerna za pripravo solat, omak, sirov, kuhane zelenjave, pečenega krompirja, popečenih kruhkov s česnom, dressing hrane.

Oljčna olja srednje intenzitete z dodanimi različnimi naravnimi aromami (limona, pomaranča, mandelji, pistacija, čili, rožmarin, timijan, česen…) iz ‘pozne trgatve’ če se lahko tako izrazimo uporabljamo za peko slaščic in pripravo majonez.

Manj kvalitetna oljčna olja pa uporabljamo za cvrtje. Pri cvrtju in visokih temperaturah oljčno olje počasi hlapi na alkohole in estre, katerih rezultat je nežen okus hrane.

Seveda so to le teoretične osnove vrhunskih kuharskih mojstrov in specialistov iz tega področja.

Na koncu je najpomembnejši vaš osebni okus. Zato poskusite več različnih slovenskih ekstra deviških oljčnih olj in uporabljajte tisti okus kateri Vam najbolj ustreza.

Imejte pa v mislih, da ima žlica oljčnega olja približno 120 kalorij.

Tako, da s količino ni treba pretiravati.