Shrani ta recept med priljubljene v tvoj brskalnik (klikni)Shrani ta recept med priljubljene v tvoj brskalnik (klikni)


Paradižnik in oljčno olje lahko zmanjšata impotenco – erektilno disfunkcijo

Olivno-olje.com

Skupina urologov iz Madrida je poročala, da vsakodnevna uporaba ekstra deviškega oljčnega olja v kombinaciji z antioksidantom – likopenom iz paradižnika, izboljša spolno življenje Španskih moških.

V študiji, ki je vključevala 40 moških, starih nad 50 let z blago do zmerno erektilno disfunkcijo so pri polovici ugotovili izboljšanje erekcije pri tistih, ki so vsak dan vsaj 3 mesece uživali 20ml bio ekstra deviškega oljčnega olja z 8mg likopena iz paradižnika.

Znanstvena razlaga, ki jo je podal urolog dr. Juan Carlos Ruiz de la Roya je preprosta. Likopen razširi žile, s tem poveča pretok krvi skozi organe vključno s penisom in s tem izboljša erekcijo. Ugotovili so tudi, da likopen v paradižnikih preventivno vpliva na pojavnost raka prostate pri moških.

Likopen in karoten lahko najdemo tudi v drugem sadju in zelenjavi kot so korenje, lubenica, papaja… Vendar se le ob hkratnem uživanju z oljčnim oljem poveča absorbcija v kri skozi prebavni sistem. Tako so s študijo ponovno dokazali dobre vplive mediteranskega načina prehranjevanja, ki vključuje veliko svežega sadja in zelenjave.

 

Med glavnimi sestavinami pa najdemo oljčno olje.