Shrani ta recept med priljubljene v tvoj brskalnik (klikni)Shrani ta recept med priljubljene v tvoj brskalnik (klikni)


Kako sušimo zelišča, čaje, sadje in zelenjavo v sušilniku – sušilcu – dehidratorju

Olivno-olje.com

Susenje cajev v susilcu (3) Jesen, čas za obiranje, nabiranje, trganje, rezanje, lupljenje. Skratka zelišča, čaje, sadje in zelenjavo je potrebno posušiti, da bo zdržala čez zimo in bo primerna za uživanje.

Sušenje sadja, zelenjave in začimb ter zelišč je najstarejša metoda ohranjanja hrane. Včasih in nekateri še danes so to počeli na soncu, burji…danes pa lahko kupimo ‘sušilce’, ‘dehidratorje’, ki so primerni za vsako stanovanje in se zadeve lotimo kar doma.

Upoštevajte nočni tok in za elektriko ne boste zapravili preveč 🙂 Pri izbiri sušilca – dehidratorja za sušenje zelišč, čajev, sadja in zelenjave bodite pozorni, da ima dovolj velike ‘pladnje’, možnost uravnavanje temperature in časovnik – timer, da boste lahko čez noč nastavili poljubne ure in temperaturo sušenja ter veselo odšli posteljnim radostim naproti 🙂

Pri sušenju morate biti previdni in najprej sami ‘pogruntati’ pri kakšni temperaturi in koliko časa sušite zadeve. Pomembno je, da jih vedno narežemo na bolj tenke košče (jabolka, hruške, banano, kaki,gobe…), lahko pa sušite tudi cele plodove (slive, marelice, borovnice..).

Sušite lahko skorajda vse kar si zamislite. Čilije, paprike, čaje, zelišča, zelenjavo in delate raznorazne kombinacije. Najprimernejša temperatura za sušenje sadja je od 50’C do 65’C. Zakaj?

Sušenje in dehidriranje?

Sušenje sadja in zelenjave je način konzerviranja, ki pomaga ohraniti encime in hranilno vrednost živil. Dehidriranje je nekaj vmesnega med kuhano in surovo hrano. Proces odstrani dovolj vode da prepreči rast bakterij, kvasovk in plesni.

Pri prenizki temperaturi se bo sadje sušilo predolgo (vmes lahko že splesi) pri previsoki temp. pa bo izgubilo svoj okus in uničenih bo večina hranljivih snovi. Sadje je suho, ko pri prepogibanju ne izteče nič soka, ohrani pa še elastičnost. Sicer pa se ravnajte po tabeli za sušenje hrane, ki je v navodilih dehidratorja. Ni pa vedno vse tako kot piše. Praksa dela mojstra. Posušeno sadje shranite šele naslednji dan in ne takoj po končanem sušenju.

Susenje cajev v susilcu (1)

Nekateri čaji in zelišča so zelo občutljivi na visoko temperaturo in radi potemnijo. Tiste raje sušite na zraku. Npr. jurčke in čilije pa posušite čisto do konca, da se kar prelomijo. Čilije zmlite, jurčke pa neprodušno zaprite v stekleno posodo. Tako bodo dolgo ostali dobri na voljo za konzumacijo!

Primer sušenja jabolk in hrušk
Jabolka operemo (če so zdrava ni potrebno) in sortiramo. Jabolka narežemo na kolobarje – ne preveč debele. Da ne bodo porjaveli, jih takoj za 8 minut položimo v slanico (na 1 liter vode 1 žlička soli). Pred sušenjem jih osušimo in jih razporedimo na plošče sušilnika. Sušimo pri 55 stopinj Celzija od 6 do 12 ur.
Sušenje hrušk zahteva malce več natančnosti. Najbolj primerne so viljamovke (naj ne bodo preveč zrele), ki jih operemo, narežemo na četrtine in odstranimo peške. Zrežemo jih na krhlje. Sušimo jih pri temperaturi od 50 do 65 stopinj Celzija od 12 do 20 ur.

susenje jurckov v susilniku (1)

Zelenjavo, zelišča in čaje pa sušite po občutku oz. si v knjižnjici sposodite kakšno knjigo na to temo. Kot zanimivost Vam lahko povemo, da ima posušena zelenjava krajši rok uporabe kot sadje, zato je najbolje, da zelenjavo uporabite v šestih mesecih. Pri sušenju zelišč temperatura ne sme preseči 36 °C, korenine in lubje pa sušimo pri temperaturi 50 do 60 °C.

Posušeno sadje, zelenjavo, zelišča in čaje hranimo v steklenih posodah (dobro ‘dihtanje’ ‘tesnenje’), ki se dobro zapirajo in so zaščitene pred svetlobo (hranjenje v policah v shrambi). Primerni so tudi leseni zabojčki, ki dobro tesnijo. Hranimo jih v suhem in temnem prostoru. Na posode nalepimo etikete z imenom  in datumom hrambe.

susenje jurckov v susilniku

Dela je veliko in proces je kar dolg. Vendar vse odtehta pozimi, ko si skuhamo domač čajček, naredimo omako iz posušenih jurčkov, začinjamo z domačim čilijem in papriko, skuhamo juho z domačo zelenjavno mešanico začimb, se sladkamo s suhimi marelicami & kakiji… Kot smo že omenili vaja dela mojstra.

Veliko užitkov ob nabiranju & sušenju in uživanju sadov Vam želimo 😀